9-10-11 Şubat Uludağ Kış Temel Eğitim Faaliyeti

ULUDAĞ KIŞ TEMEL EĞİTİM FAALİYETİ RAPORU

 



Başlangıç Tarihi: 09.02.2018
Bitiş Tarihi: 11.02.2018

Yer: Bursa/Uludağ

27 Başlangıç ,5 Gelişim üyesi,1 eğitmen

09.02.2018 Cuma

20.30 da başlangıç üyelerinden oluşan gruplara faaliyet için gerekli olan malzemeler; çadır,kazma,kürek dağıtıldı ardından otobüse binilerek 21.30 da harekete geçildi.
Yolda verilen molaların ardından faaliyetin başlayacağı yere Uludağ Milli Park'ına varıldı.

 

10.02.2018 Cumartesi

Faaliyete uygun olacak şekilde hazırlanıp ekipmanlarımızı yüklenerek tek sıra halinde saat gece 2.30'ta 2. oteller bölgesinden kamp alanına doğru yürüyüşe geçtik.Yürüyüş esnasında zikzak çizerek baton ve kazmalarımızdan destek alarak ilerledik ve belli aralıklarla 10'ar dakika olmak üzere dinlenme molaları ve aralarda sık sık su içme molaları verdik.
Gecenin geç bir vakti olması sebebiyle ,faaliyette olan diğer grupları rahatsız etmemek için sessizce yolumuza devam edip 05.00'te kamp alanına ,Volfram Bölgesine vardık.
Havanın ilerleyen saatlerde bozulacağı ve rüzgarın gittikçe güçlenmesi sebebiyle her bir çadırın etrafına kar duvarı örmek yerine tüm çadırların etrafına bir kar duvarı örme kararı alındı.Karda kesilecek bölgeyi kazma ile çizdik ,yeterli derinliğe ulaştıktan sonra kürek ile kalıpları çıkartıp belirlenen çadır yerlerinden yaklaşık yarım metre kadar ötesine taşıdık ve bağlantı noktalarının birbirlerinin üzerine gelmemesine dikkat ederek duvarı kurmaya başladık.Kar duvarı ekibin birlikte çalışmasıyla ,aralarda yorulan arkadaşların mola verip onun yerine bir başka arkadaşın devam etmesiyle 8.30'ta başarılı bir şekilde sona erdi.Kurulan kar duvarının ardından çadırların kurulacağı yer düzlük haline getirildi ve kar duvarına yakın ,dış tarafa güçlü çadırlar ,buna nispeten daha az güçlü çadırlar ortaya olacak şekilde kuruldu.Çadırlarımıza yerleşerek öğlen 12.30'a kadar sürecek olan bir uyku molası verdik.

Uyku molasının ardından kahvaltı edildi ve bize başlayacak olan eğitime hazırlanmamız söylendi.
Gelişim üyesi Hakan bize ilk olarak kamp alanına yakın bir yer belirleyerek orada bize kazma çeşitleri ve yürüyüş teknikleri ,şekilleri hakkında teorik bilgi verdi.Gelişim üyesi Kerem de verilen bu derse ek olarak bilgilendirme yaptı ve Hakan bize anlattıklarını pratikte gösterdi.
Sonrasında bizim de bilgilerimizi pratiğe geçirmemiz açısından tek sıra halinde gelişim üyelerinin rehberliğinde ilerledik.Alman Tekniğini kullandık.
Lider ,ayakkabının ön ucu ile karda iz açarak ilerlerken hemen arkasından biz de açtığı izlerden gittik.Açılan izlerin bazılarında mesafe sıkıntısı vardı ,uyumu zorlaştırıyordu.Çünkü kimi lider izleri daha geniş aralık bırakıyordu kimi daha dar ilerliyordu.Sorun yaratmadı ama uzun süreli bir yürüyüş olsaydı o zaman sıkıntı olabilirdi.Sırasıyla herkes lider oldu ,lider her 10'ar adımda bir değişti ve liderliği biten sola çekildi.Son kişi de tamamladıktan sonra bize çığın nasıl oluştuğu ,çığ altında kaldığımızda ne yapıp ne yapmamamız gerektiği ,çığ altında kalan olursa nasıl kurtarmamız gerektiği(Kurtaracak kişilerin sayısına göre durumun değiştiği) vs.. hakkında bilgilendirme yapıldı. Eğitimin ardından yine tek sıra halinde aşağı topuk izi açarak ,kazmalarımızdan da yardım alarak indik.İzlerden gitmenin faydasını en çok burada gördüm.
İndikten sonra U şeklinde toplandık ve bize kazmanın kullanımı , eğimlere göre kazmayı tutma şekilleri gösterildi.Eğitmenimiz bunları yine pratikte göstererek eğitimi tamamlamış olduk.Yemek molası vermek için çadırlarımıza gittik.Faaliyet boyunca fırtınalı ve yağışlı bir hava hakimdi ,ıslanmıştık ve su içinde kalan kıyafetlerimizi kurutamamıştık.Yemeğimizin ardından tekrar eğitime çağrıldık.Bize burada 'karda emniyet' dersi verildi ,egitmenimiz burada kazma ,ip ,insan arasında oluşan torku anlattı ,ıslak kıyafetlerin etkisiyle üşümeye başlayınca çadırlara geri gönderildik ve bir sonraki eğitime çağrılana kadar dinlenmemiz söylendi.Ama bir sonraki eğitim hava koşullarının olumsuzluğu ve bizim sırılsıklam kalmamız nedeniyle gerçekleştirilmedi.

Bundan sonraki geçen süreçte çadırlardan mümkün olduğunca  çıkmamamız söylendi ve geceyi çadırlarımızda geçirdik.Belli aralıklarda gelişim üyeleri bizim iyi olup olmadığımız konusunda kontrollere geldi ,biz de kıyafetlerimizi kurutma derdinde(Tabiki kurumadılar.) ,yemek yiyerek sohbet ederek geçirdik zamanı.Genel olarak diğer çadır gruplarıyla ,arkadaşlarımızla yardımlaşma içindeydik ve en güzel tarafı ben birisine kıyafet verirken bir başkasının anında bana hemen kuru kıyafet vermesiydi.Yemek olsun ,psikolojik olsun genel olarak bir dayanışma hakimdi.
Geceyi beraber geçirmeye çalıştık ,gece boyunca şiddetli rüzgar ve fırtına vardı.

11.02.2018 Pazar

Geceyi çadır arkadaşım Selen'le birbirimize sokularak geçirdiğimiz için fazla üşümedik.'Takım' olunduğunda fedakarlık yapmak gerekir.Ben arkadaşlarım rahat etsin diye bazı şeylerden fedakarlık ettiğimi düşünürken Selen'in de beni rahat etsin diye iyice beni kendine çekip kafası kar çukurunda yatması bence en büyük fedakarlıktı.Bu durumu sabah farkettiğimde beni her ne kadar üzse de insanın kalbini ısıtır cinsten.
Sabah toparlanmaya başladık ,çadırlardan çıkmamız söylendi fakat bagaj kısmında bir çöp sorunu vardı ve çıkmalarına rağmen daha hala çadır içinde bazı arkadaşlarımızın eşyaları vardı.Evet kesin talimatla çadırdan çıkın komutu verilmişti ama çöpü ben dökmedim diye o şekilde bırakamazdık o çöpten hepimiz sorumluyduk.Orada bir gerginlik yaşadım ,sinirlendim bir hatayla donan çöpleri kardan çıkarmak için eldiven kullanmadım ,ve üstüne alışığım diye sonrasında eldivensiz gezdim.Ellerim işe yaramaz hale geldi.Büyük hata.Halbuki o sırada kazma arayıp çadırı toplamamız, etrafındaki/üstündeki karı kürekle temizlememiz gerekiyordu.Ben de ellerimi ısıtmanın derdine düşmüştüm.Neyse ki bu durum kısa sürdü ,eldivenlerimi giydim ve arkadaşlarıma yardım edebildim.Gelişim üyeleri yine 'sorumluluklarımız' konusunda yardımcı oldular.Kazmaları bulma olsun(kazmları karda kaybettik) ,kar duvarı  kurma olsun her konuda canla başla çalıştılar.
Çadırları topladık ,mıntaka temizliği yaptık ,yüklerimizi yüklendik ve dönüş yoluna çıktık.
Botum düz tabandı kendimi sabitlesem de şiddetli rüzgar sebebiyle buzlaşan yerde ayaklarım kayıyordu ,yine rüzgardan tulumum dik bir hal almıştı ve arkamdaki arkadaş matım uçacak diye matı dik bir konuma sıkıştırınca denge konusunda ciddi zorluk yaşadım.Bir de çöp poşeti bana kalmıştı üstelik başka asılacak yer olmadığından rüzgarın estiği yönde bağlıydı.Dengenin kaybolduğu an.. Bu zorlukta ama öyle bi yardım vardı ki gerçekten işler anca bu kadar kolaylaşabilirdi.Gelişim üyesi Mehmet Ali'nin yardımıyla sağ salim indik.İnene kadar arkadaşım Sefa abartı yok her 5 dakikada bir bizi yokladı ,rüzgardan savrulmamızı engellemeye çalıştı.Bot konusunda akılda kalıcı bir ders aldığıma inanıyorum.

Öte yandan gelişim üyeleri özellikle Hakan ve Mehmet Ali kendini yok saydı.Sonuçta hepimiz aynı koşullarda olmamıza rağmen örneğin Mehmet Ali benim kıyafetlerim eldivenlerim vs ıslak diye kendikileri vermeye çalıştı ,ben kayıp düşmeyim diye kendi düştü.Bir arkadaş 'Siz insan değilsiniz' demişti ,aynı fikirdeyim.Soğuk onlar için de soğuktu ,aynı koşuldaydılar üstelik bizden daha çok yoruldular ,onca şeye katlandılar.Büyük sorumluluk aldılar ve güvenimizi bir kez olsun sarsmadılar.Minnettarım.

Karşılaştığımız zor hava koşullarına rağmen faaliyeti iyi bir şekilde tamamladığımıza inanıyorum.

Daha sonrasında otobüse binerek İstanbul'a yola çıktık malzemeleri teslim ettik ve faaliyetimiz sona erdi.

Başlangıç Üyesi :Nermin Dilruba Titiz

 

ULUDAĞ KIŞ TEMEL EĞİTİM FAALİYETi RAPORU


 

 1 eğitmen 

5 gelişim 

27 başlangıç 

9-10-11 şubat 2018

9 şubat 

Akşam 8'de faaliyette kullanılacak malzemelerin (kask,kazma,çadır,kürek) teslimi için simit cafede toplanıldı. Malzemeler alındıktan sonra saat 21.00 de Sarıyer Belediyesi'nden gelen araçla göztepe kampüsünden yola çıkıldı. Tuzlada son eksiklerin alınması için yaklaşık 20 dakikalık bir molanın ardından yola devam edildi.

10 şubat 

Gece 02.30 da ikinci oteller bölgesine varıldı ve son hazırlıklar yapıldıktan sonra kamp alanına doğru harekete geçildi.  Eğimin etkisini azaltmak için S çizerek yüründü. Havanın açık olması ve çok soğuk olmaması yürüyüşü kolaylaştırmıştı bir nebze. Grubun ihtiyacına göre su-nefes molaları verildi ve sabah 5 sularında volfram maden bölgesine varıldı. Faaliyet için gelen başka gruplar da olduğundan olabildiğince sessiz hareket edilmeye çalışıldı. Bütün grup kar duvarı örmek için çalışmaya başladı ve sabah 9'a kadar çadırların neredeyse yarı boyuna gelecek bir duvar örüldü. Çadırlar kurulduktan sonra beslenme ihtiyacı da giderildi ve öğlen 12'ye kadar dinlenildi. 13.00 da yürüyüş teknikleri(Vak Vak tekniği: özellikle  35-45 derecelik eğimler arasında ayaklar hafif yana açılarak yürünür,ayak burunları dışarıya bakar,eğim artıkça ayaklarda ki açıklıkta artar.

Alman tekniği:front point olarakta bilinir. 55 dereceden daha fazla eğimli yamaçlarda kullanılan en uygun tırmanış yöntemidir. Kramponun öndeki iki dişiyle yamaca dik olarak iz açılır.

Fransız tekniği:Bu teknikte kramponun tüm dişleri zemine tam olarak basmalıdır. Bunu sağlayabilmek için yamacın eğimine uygun olarak ayak bileklerinin bükülmesi gerekir. Bu tırmanış tekniği, 65 dereceye kadar olan eğimlerde kullanılabilir.), kazma(teknik ve klasik olmak üzere ikiye ayrılır) tutuş eğitimi ve karda emniyet alma yöntemleri eğitimleri de uygulamalı olarak gösterildikten sonra yürüyüş tekniklerinin pratiği için 20 adımda bir lider değişimi yapılarak yürümeye başlandı. Kamp alanına dönüldüğünde hava bozmaya başlamıştı. Dinlenmek ve beslenme ihtiyacının giderilmesi için herkes çadırlarına girdi. Fırtına şiddetlenmeye başlamıştı. Sorumlu eğitmen ve gelişim üyeleri oluşabilecek olumsuz herhangi bir duruma karşı belli aralıklarla çadırları kontrol ettiler. 22.00 yat saati geldiğinde fırtına şiddetini arttırmıştı ve gece mevcut kar duvarını çadırların bir kısmını kapatacak şekilde yıkmıştı. 

11 şubat 

Zor bir gecenin ardından sabah 8 de uyanıldı. Hem havanın kötü olması hem de duvarın çadırın çıkışını kapatmış olmasında kaynaklı dışarı çıkmak mümkün olmadı. Kahvaltının ardından hava şartlarından dolayı çığ testi ve kazma düşüş eğitimi yapılamayacağı söylendi. Çadırlar toplandı ve 12 de dönüş için yürüyüşe başlandı. Sis ve fırtına vardı. Rüzgarın şiddetinden ötürü inmek pek kolay olmadı. Telesiyej de 15 dk su molası verildikten sonra dönüş için bekleyen araca doğru yürüyüş başladı. Öğleden sonra 14.00 da yola çıkıldı ve akşam 20.00 da göztepe kampüsüne varıldı ve malzeme teslimi yapıldı. 


Faaliyet için MUDADOSK'a teşekkür ederim.

Başlangıç Üyesi Eda Aslan


ULUDAĞ KIŞ TEMEL EĞİTİM FAALİYETi RAPORU

Yer: Wolfram Çukuru / Uludağ

Tarih: 9-11.02.2018

Ekip: 27 Başlangıç , 5 Gelişim,1 Eğitmen

09.02.2018 Cuma günü saat 20.20 suları Marmara Üniversitesi Göztepe Yerleşkesine giriş yaparak Simit Cafe ye gittim ve kulüpte olan arkadaşlarla buluştum. Gelişim ve eğitmenlerden bana verilen malzemeleri zimmetime aldım.( kask , kürek ve kazma)Dağda kaldığımız çadırın zimmetini çadır arkadaşım Sefa Küçük aldı. Otobüsün ve eksik olan arkadaşlarımızında gelmesi ile 20.45 suları otobüse doğru yola çıkıldı ve çantalar yüklendi. Saat 21.00 sularında Uludağ Oteller Bölgesi’ne doğru yola çıkıldı. İstanbul çıkışında bulunan Mehmetçik Vakfı Dinlenme Tesisleri’nde ilk mola verildi. Molanın bitiminde tekrar yola çıkıldı ve gece 01.20 sularında Bursa’da yol üzerinde bir benzinlikte tekrar mola verildi. Mola bitimi yola çıkıldı ve gece 02.00 sularında Oteller Bölgesi’ne varıldı. 15 dakikaya yakın bir zaman dilimi içerisinde araba boşaltıldı ve son hazırlıkların tamamlanması ile kamp atacağımız yer olan Wolfram Çukuru’na doğru tek sıra halinde , hızı belirlemeleri adına yürüyüş tempoları yavaş olan arkadaşlar öncünün arkasında yerlerini alarak sıra oluşturuldu ve bütün gelişimlerin yerlerini almalarıyla birlikte yola çıkıldı. Yürüyüş düzeninde ben başlangıç üyelerinin sonunda artçı olan gelişim üyesi Kerem' önündeydim. Yürüyüşe başlandıktan 10 dakika sonra katman çıkartmak için 5 dakika mola verildi. Yürüyüş sırasında eğimden dolayı yürümeye devam edemeyen ,düşen ve fenalaşan arkadaşlarımızdan dolayı düşük bir tempo ile yürüyüşe devam edildi. Yürüyüş boyunca verilen birkaç su ve dinlenme molası sonrası saat 05.00 -05.20 suları kamp yeri olan Wolfram Çukuru’na varıldı ve çadırların ve bizim hava koşullarından olabildiğince az zarar görmemiz adına kar duvarı yapımına başlandı. Kazma , kürek ve testere kullanılarak çadır atacağım yerlerdeki zeminin karlarını kesip kalıplar halinde çıkartarak kar duvarını örmeye başladık. 08.20 sularında kar duvarının bitmesi ile çadırlar (7 adet beş mevsim 1 adet dört mevsim 1 adet üç mevsim  toplam 9 çadır üç sırada üçer tane olacak şekilde ) kurulmaya başlandı ve 08.30 civarında yatış yapıldı.

10.02.2018 Cumartesi günü 12.00 kalkış yapıldı ve bir saat yemek molasının ardından 13.00’da kamp alanından çıkıldı. Kuzey Çanağı’na doğru bulunan istikamet doğrultusunda yürüyüş tekniklerin ve yürüyüş şekilleri eğitiminin verilmesi sonucu saat 16.00 sularında kamp alanına gelinmesi sonucu yürüyüş eğitimi son buldu. 17.00 sularına kadar sıcak gıda alımı ve dinlenme adına verilen molanın bitmesi sonucu kamp alanın hemen dışında yaklaşık 1 1.5 saat kadar kar emniyet malzemeleri eğitimi verildi ve hava koşullarının kötüye gitmesi sonucu başka eğitim yapılamadığından dolayı  18.30 civarında çadırlara girildi.Kalkış saatinin 08.30 olduğunun bildirilmesinin ardından 22.00 kesin sessizlik olarak belirlendi.

11.02.2018 Pazar günü 07.40 civarı bütün çadır grubumuzun uyanması ile kahvaltı yapıldı ve hazırlanmaya başlanıldı. Gelişim üyeleri tarafından kamp alanından çıkış saati 10.00 olarak bildirildiğinden dolayı 09.00 suları çadırdan çıkıldı ve malzemelerin ayarlanması , zimmetli eşyaların bulunması ve çadırın sökülmesi ile 09.45 civarında çadır ekibimiz yürüyüşe hazırdı. Faaliyet ekibimizin zimmetli eşyalarının hava koşulları ve dikkatsizlik sonucu kar altında kalarak kaybolması , kaybolan eşyaların bulunması(kazmalar kar dolayısı ile kayboldu) ve ekipten birkaç arkadaşın zaman konusunda yeterince dikkatli davranamamış olmasından dolayı 10.30 civarında yürüyüşe başlandı. Hava koşullarından ( sis , yağış ve yüksek hızda esen rüzgar) dolayı dönüş rotası uzatılarak kayak pisti rotası olarak belirlendi. Yürüyüş sırasında eğim , buz , yorgunluk , eşyaların ağırlığı ve rüzgardan dolayı yürümekte güçlük çekildi. Pist yolunun bitmesi ve düzlüğe çıkılması ile 10 dakika dinlenme ve su molası verildi ve otobüse doğru tekrar yola çıkıldı. 13.40 sularında otobüse varıldı , eşyaların yüklenmesi ve faaliyete dair fotoğrafların çekilmesi ile 14.00 sularında yola çıkıldı. Geri dönüş yolunda Bursa’da bir mola verildi ve saat 19.00 civarında Göztepe Yerleşkesi’ne varıldı. Otobüsün boşaltılması eşyaların yüklenilmesi , zimmetli eşyaların teslimi ve sayımı sonucu saat 19.30 civarında faaliyet son buldu.

Başlangıç Üyesi Gökhan Köksal Akarsu

 


Bu sayfa Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü tarafından en son 20.02.2018 16:26:35 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM