Geyve / Sakarya

Geyve / Sakarya

Geyve Tırmanış Bahçesi İstanbul’a olan yakınlığıyla dikkat çekiyor. İstanbul’a yakın, Ballıkayalar ve Hereke’den sonra bildiğim üçüncü tırmanış bölgesi. Ama ikisinden de büyük bir bölge. Bölge Murat Kandi’nin Google’da yaptığı araştırmalar sonucunda yine kendisi tarafından bulunmuş. Yapı ve büyüklük itibariyle bana Narlıdere‘yi anımsatıyor. Rota boyları 20 metrenin üzerinde olduğu için oldukça tatmin edici. 50 metrelik bir ip bazı rotalarda size yetmeyebilir. 60 ve üzeri işinizi görecektir.

Bölgede şu anda 5 sektör ve 52 rota bulunmakta ve sayıları artmaktadır. Rotalar ile ilgili rehber kaynağı TAKOZdergisinin 30. sayısında bulabilirsiniz ya da buradan indirebilirsiniz. 

 

Ulaşım

1. Yol

İstanbul’dan yakşalık 170km. uzaklıkta. Ulaşımı oldukça kolay. Bunun için TEM’e(E80) girip 125km. yolu takip ettikten sonra Pamukova-Bilecik-Antalya(E650) yönüne sapıp tabelaları takip edin. Biz süre sonra Geyve-Taraklı(D150) kavşağına bağlanın. Yol sizi Geyve’ye kadar götürecek. Alış-veriş yapmadıysanız Geyve’den yapabilirsiniz. Geyve merkezden Umurbey yönüne devam etmelisiniz. O yöne bağlandıktan sonra önünüzde tek yol oluyor zaten. Bir süre sonra karşınıza Ceceler köyü çıkacak. Köye girmeden yaklaşık 1.5 km. daha gittikten sonra sağa doğru stabil bir yol ayrılıyor; oraya gireceksiniz. Yol bir virajdan hemen sonra çıkıyor. O yüzden dikkat edin kaçırmayın. Stabil yolda 100-200m. gittikten sonra aracınızı park edeceğiniz bir alan çıkacak karşınıza. Aracınızı kamp alanına kadar götürmeyin, çünkü kamp alanı dahil çoğu yer ekili özel mülk. Aracı park ettikten sonra patikadan aşağıya 10dk. kadar yürüyüp düzlükteki büyük çam ağacının altına kamp atabilirsiniz. Eğer ilk defa gidiyorsanız, gündüz yolculuğu yapmanızı tavsiye ederim.

2. Yol

Saat 07.10’daki Doğu Ekspresi’yle Ali Fuat Paşa’ya gidip (4.5 TL – 1 saat 40dk.) oradan dolmuş taksilere binip (25 TL toplam) tırmanış bölgesine giden yol ayrımına kadar gidebilirsiniz. Dolmuş taksilerin bagajı yok ama arkada 6 kişilik oturma kapasitesi var. 4 kişi çantalarla sığarsınız. Dönüşte de Ali Fuat Paşa’dan trenle dönebilirsiniz. Ama saatleri size uymuyorsa Arifiye’ye gidip 9.75TL’ye ekspres trenlerle dönüşü yapabilirsiniz. Saatlere TCDD’nin sitesinden bakabilirsiniz.

Kamp

Büyük çam ağaçlarının altına kamp yapabilirsiniz demiştim. Eğer gölgede kalmak istiyorsanız çadırınızı çam ağacının altındaki çalılıklara doğru kurun. Eğer tırmanmak istiyorsanız sabah çıkmanızı tavsiye ederim. Eğer öğlene kalırsanız kamptan ayrılmak istemeyebilirsiniz. Öğlen gölgede esen hafif rüzgar sizi uykuya sürükleyecektir. Kampa gelirken kullandığınız patikayı takip ettiğinizde ekili alanları sulamak için kullanılan su kaynağını bulabilirsiniz. Bu suyu yemeklerde ya da içmek için kullanmak sizin tercihiniz. Ayrıca kamptan kayalar yönüne doğru baktığınızda sağ tarafta ufak beyaz kayalar göreceksiniz. Orada da ince de olsa akan ve yalağı doldurmak için kullanılan bir su kaynağı var.

Bölgede ateş yakarken çok dikkatli olmanız gerek. Sıcak aylarda yangın tehlikesi oldukça fazla.


Bu sayfa Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü tarafından en son 05.01.2018 14:06:13 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM